Doğalgaz Nedir?+
Doğal gaz, yeryüzünün alt katmanlarında.petrole benzer bir biçimde oluşan yanıcı özelliği olan tabü bir gazdır.Doğal gazın bileşiminde %95 METAN gazı bulunur.Kokusuz, renksiz, zehirsiz ve havadan hafiftir. Güvenlik açısından kolayca fark edilebilmesini sağlayabilmek için özel olarak kokulandırılmaktadır.
Doğalgazon oluşumu nasıldır?+
Organik madde olarak bilinen bitki ve hayvan artıklarının yeryüzünün alt katmanlarında milyonlarca yıl süren basınç, sıcaklık gibi etkenlerle doğal dönüşümler sonucunda oluşmaktadır.
Nerelerde bulunur?+
Yaklaşık bir tahminle dünya Doğal gaz rezervinin %42'sinin Rusya'da oldugunu söyleyebiliriz. İran, Basra Körfezi, Kuzey Denizi, Norveç İngiltere, Hollanda, ABD, Orta Amerika, Kanada, Nijerya, Endonezya, Kuzey Afrika ve Türki devletlerinde de önemli miktarlarda Doğal gaz rezervleri bulunmaktadir. Turkiye'deki şu an için ortaya çıkartılabilmiş rezervler ise dünya rezervlerinin çok küçük bir kismını oluşturmaktadır.
Şehrimize Nasıl Ulaşıyor?+
Ülkemize şu anda üç ayrı noktadan boru hatları ile doğal gaz gelmektedir.Bunlardan Trakya ve Karadeniz üzerinden gelen hatlarla Rusya'dan alınan gaz, Dogu Anadolu Hattı ile de İran'dan alınan gaz Türkiye'ye ulaşmaktadır.Ayrıca Tekirdağ Marmara Ereğli de bulunan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) santrali ile de aynı boru hattı sistemine Nijerya ve Cezayirden sıvılaştırılmış olarak alınan doğal gaz verilmektedir.Botaş tarafından inşa edilmiş olan ve işletilen ulusal iletim şebekesi vasıtasiyla doğal gaz şehrimize ve ülkemizin birçok yerleşim birimine ulastırılmaktadır. Bugün İstanbul, Ankara, Bursa,Eskişehir ve İzmit'te konutlarda doğal gaz uzun süreden beridir kullanılmaktadır.Ayrıca Botaş iletim hatlarının bulundugu birçok şehrimizde sanayi kuruluşları da doğal gaz kullanınaktadır.Çok yakın bir zamanda da ülkemizin birçok şehrinde doğal gaz kullanımı başlayacaktır.
Sürekli midir+
Doğal gaz dünyada yüzyıldır, kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır. Yapılan uluslararası anlaşmalarla talep ve program dahilindeki Doğal gazın, kesintisiz olarak alınması güvence altındadır. Ayrıca, ülkemizin Doğal gaz geçiş yollari üzerinde bulunmasi, yeni dış alım anlaşmalarının yapılması ve yeni projelerle ülkemizin çeşitli yörelerinde Doğal gaz depolama tesislerin yapılıyor olması nedenleriyle, Doğal gazın kesilmesi söz konusu değildir.
Doğalgazın özellikleri nelerdir?+
Avantajları+
Doğalgaz zehirleyici bir gaz mıdır?+
Genel olarak zehirlenmeler Karbonmonoksit (CO)’e bağlıdır. CO kandaki oksijen ile yer değiştirerek kanın vücuda oksijen taşımasını önler ve böylece vücudun zehirlenmesine sebep olur. Doğalgaz karbonmonoksit içermediğinden zehirleyici değildir. Ancak havadan daha hafif bir gaz olduğundan kapalı alanlarda sızma halinde yukarılarda toplanır. Çok miktarda bulunduğu zaman ortamda oksijen azalacağından boğulmaya sebep olabilir. Bu nedenle doğalgaz kullanılan ortamların mutlaka havalandırılması gerekir.
Doğal Gaz Hattının Emniyeti+
Doğal gaz boruları, Üretim anından başlayarak, sokaklara döşenmesi ve gaz verilmesine kadar, defalarca ve üst üste testlere tabi tutulur. Hattın üzerinde, gerektiğinde müdahaleyi sağlayacak vanalar vardır. Bölge ve servis regülatörleri, kendi kendine kapanabilmeleri veya istediğimiz zaman kapatılmaya uygun olmaları nedeniyle, birer vana görevi yaparlar. Doğal gaz ana iletim hatları, SCADA adı verilen uzaktan gözetleme ve müdahale sistemi ile kontrol edilecek şekilde döşenmektedir. Belediye veya diğer altyapı kuruluşları tarafından, Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda yapilacak kazı, yıkım ve inşaat işleri için Çorum Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den izin alınması ve kontrollü kazı çalışmaları yapılabilmesi için özel yasal düzenlemeler getirilmiştir. Diğer bir deyişle Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda kazı yapılması Çorum Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin izni ve kontrolünde olacaktır. Çağın yeni iletişim sistemini kullanan Çorum Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Acil Ekipleri, en kısa sürede sorunları çözecek biçimde 24 SAAT görev yapmaktadırlar. Bu ekipler İTFAİYE ve SAĞLIK EKİPLERİYLE koordineli olarak çalışmaktadırlar.
Kullanım Yerleri+
Konutlarda ISINMA, SICAK SU ELDE ETME ve mutfak kullanımında PİŞİRME için, İşyerlerinde ISINMA veya ekmek ve pasta firmalarinda, kuru temizleyicilerde veya lokantalar, hamam ve banyolar, spor tesisleri gibi iş yerlerinde ÜRETİM ve HİZMET FAALIYETLERI için kullanilir. Sanayide ISINMA,ÜRETiM ve çevrim tesisleriyle ELEKTRiK ÜRETMEK için kullanılır.
Doğal Gaz İle Isınma+
Merkezi Sistemler Kurulması veya dönüşümü en zahmetsiz, en az maliyetli, işletme ve bakımı en ucuz sistemdir. Eger binanızda kalorifer tesisatı ile sıcak su iletim boruları mevcut ise, merkezi sistemi kullanınanız mümkündür. Eski kazanın yenileme seçeneklerini, tesisatçı firmalar ile görüşerek değerlendirebilirsiniz. Isınma hesabı yaptırınız. Gereğinden büyük kapasiteli cihazlara izin verilmeyecektir. Bireysel Sistemler Dairenizde kalorifer radyatorleri ve sıcak su iletim hatları varsa veya yaptırmayı düşünüyorsanız, kombiyi tercih edebilirsiniz. Kombiler küçük ölçekli duvara asılabilen kazanlardır. Kat kaloriferinden farkı daha küçük yapıda olmaları duvara asılabilmeleri ve yakma sistemlerinin değişik olmasıdır. Doğal gaz sobaları ise önceleri kullandığımız kömür sobaları gibi odanın veya evin bir bölümünün ısınmasını sağlar. Tüm saydıklarımıza alternatif ısınma şekilleri de uygulanabilir. Örneğin Doğal gaz yakan şömineler de kullanılabilir. Doğal Gaz Yakan Cihazlar Doğal gaz yakan bireysel cihazlar bacalı ve hermetik (bacasız) olarak sınıflandırılmıştır. Bacalı cihazlar, kömür sobaları gibi binanın baca sistemine bağlıdır. Bu durumda baca ıslahı gereklidir. Hermetik (bacasız) sistemlerde ise baca bağlantısına gerek yoktur, cihazların özel baca sistemleri kurallara uygun olarak dış ortama bağlandıktan sonra sürekli dış ortam ile ilişki halindedir ve bulunduğu ortamın havasını kullanmadığı gibi yanma havasını da dogrudan dış ortama verir.
Mutfak Kullanımı+
Mutfağınızda bulunan tüp ile kullandığınız ocak veya fırında, alev memelerini Doğal gaz tipine çevirterek, pişirme amacıyla Doğal gaz kullanabilirsiniz.
Sıcak Su Temin Etme+
Kombi veya şofben yardımıyla, duş ve lavabolar için gerekli sıcak suyu sağlayabilirsiniz. Eğer binanızda merkezi sıcak su tesisatı varsa, bu gereksinimi bina kalorifer sistemini doğalgaza dönüştürmek suretiyle çözebilirsiniz. Ayrıca daire içinde mutfağınıza doğalgaz hattı çekerek pişirme için kullanabilirsiniz.
Sayaçların Okunması ve Faturalandırma+
Abonelerin sayaçları aylık periyotlarda okunarak tüketimler tespit edilecek ve faturalandırma yapılacaktır.Sayacların üzerindeki göstergelerden kırmızı zemin üzerinde olanlar dm3 değerini gösterdiğinden faturalama da yalnızca siyah zemindeki m3 değeri dikkate alınır. Faturalarınızın nerelere ve nasıl ödenebileceği konusundaki detaylı açıklamalar faturalar üzerinde bulunacaktır. Bireysel kullanımlarda faturalar doğrudan sözleşmeyi yapan kullanıcı adına merkezi sistemlerde ise Apartman Yönetimi adına çıikartılacaktır. Diğer bütün yakıtlarda ödemeyi yakıtı kullanınadan yapmanız gerekirken doğal gaz da kullandığnız kadar enerjinin bedelini kullandıktan sonra yapacaksınız.
Emniyet İçin Size Düşen Görevler+
Doğal Gaz konusunda Çorum Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan tüm açıklama, duyuru ve tanıtımları takip ediniz.
Gaz Kullanırken+
Doğalgaz Kaçağı Nasıl Fark Edilir?+
Gazlar, genel olarak karakteristik koku içerirler ve kolaylıkla ayırt edilebilirler. Ancak, H2 , CO ve CH4 içeren yanıcı gazlar kokusuz ve renksizdir, fark edilmeleri hemen hemen imkansızdır, gelişmiş ölçme cihazları ile bulunabilirler. Doğal gaz, kullanım esnasında, konut ve işyerlerindeki tesisatlarda, şehir şebekelerindeki taşıma ve dağıtım hatlarında herhangi bir sebepten meydana gelen kaçak veya sızıntıların en kısa sürede fark edilebilmesi için bir emniyet tedbiri olması açısından içine koku verici madde konulmak suretiyle kokulandırılır. Herhangi bir Kaçak durumunda çürük sarımsak kokusu gibi bir koku yaymaktadır. Çorum şebekesine verilen doğalgaz, çürük sarımsak kokusu veren THT (Tetra Hidro Teofen) ve TBT(Tetra Butil Merkoptan) maddeleri ile özel olarak kokulandırılır.
Konut Içinde Gaz Kokusu Hissettiğinizde+
Apartman İçinde Gaz Kokusu Hissettiğinizde+
Sokakta Gaz Kokusu Hissettiğinizde+
Sokağın Gaz Emniyeti İçin+
Depremde+
Gazla ve elektrikle çalişan ev aletlerini (soba ve ocak gibi) kapatın. Kapatamıyorsanız bunlara yakın olanlara kapatmaya çalışmalarını söyleyin.
Doğalgaz Güvenli Bir Yakıt Mıdır?+
Doğru kullanıldığı sürece doğalgaz tehlikeli değildir. Çorum Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. doğalgazın abonelere güvenli bir şekilde ulaştırılması için her türlü tedbiri almaktadır.
Doğalgaz Niçin Temiz Enerjidir?+
Doğalgaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
Doğalgaz Diğer Yakıtlara Göre Neden Daha Verimlidir?+
Hava ile yakıtın karışması gaz halinde daha kolay olduğundan tam yanma durumuna daha kolay ulaşılır. Katı ve sıvı yakıtlarda ise karbonmonoksit çıkışı nedeniyle eksik yanma söz konusudur. Doğalgaz, verilen yakma havası ile kolayca birleşerek tam yanma sağlar, dolayısıyla dışarıya atılan ısıtılmış ancak yanma işlemine karışmamış hava miktarı daha azdır. Bacadan atılan enerji daha az olduğundan, doğalgaz daha verimli bir yakıttır.
Doğalgaz Rezervlerinin Ömrü Ne Kadardır?+
1970'lerin ortalarından beri dünya doğalgaz rezervleri genellikle her yıl artış içerisinde olmuştur. Mevcut rezerv ve üretim trendine göre (Rezerv/Üretim) dünya doğalgaz rezervleri için öngörülen ömür yaklaşık olarak 75 yıldır.
Doğalgaz’ın Tarihi Nereye Dayanmaktadır?+
M.Ö.50’de Roma’da Uesta Tapınağı’ndaki aşk tanrıçası heykelinin doğalgazdan elde edilen sürekli alev ile aydınlatıldığı bilinmektedir. M.S.150’de Çin Sichuan’da tuzun çökertilmesi işleminde, yakıt olarak kullanılmak için yeraltı rezervuarlarından sızan doğalgazın bambu borularla taşındığı kayıtlara geçmiştir. Marco Polo gezileri sırasında Bakü’deki Zoroastrian ateş tapınağında yüzyıllardan beri yanmakta olan doğalgaz alevlerini tespit etmişti. Avrupa’da 1659’da İngiltere’de bulunan doğalgaz 1790’da yaygın kullanıma girdi.Doğalgazın ilk olarak modern üretim ve tüketim tekniklerine A.B.D.’de rastlanmaktadır. William Hart 1821 yılında doğalgazı ilk defa şehir aydınlatmasında kullandı. İlk endüstriyel kullanım 1841 yılında ABD’nin West Virginia eyaletinde yapılan tuz üretimidir. 1855 yılında Robert Wilhem Bunsen’in mavi alev gaz ocağını geliştirmesiyle evsel kullanımı gerçekleştirildi. Sokakların ve evlerin aydınlatılmasında, içten yanmalı motorların çalıştırılmasında büyük ölçüde doğalgazdan yararlanıldı. 1920’lerde boru hattı taşımacılığı yöntemlerinin uygulamaya konulmasıyla hızla artan doğalgaz kullanımı, özellikle II.Dünya Savaşı’ndan sonra sürekli olarak gelişti. Türkiye’de ilk defa 1970 yılında Kumrular Bölgesinde varlığı tespit edilen doğal gaz 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır. 1975 Çamurlu sahasında bulunan doğal gaz 1982 yılında Mardin Çimento Fabrikasına verilmiştir. Türkiye’de doğal gazın evsel kullanımına 1988 yılı sonunda Ankara’da başlanmış, Türkiye’de doğal gaz kullanımı yaygınlık kazanmaktadır.
Neden Enerji Kaynaklarından En Çok Doğalgaz Tercih Edilir?+
Doğalgazın Kullanımının Getirdiği Avantajlar Nelerdir?+
27.11.2023
17.11.2023
9.10.2023
1.08.2023